Trimuntroute

De Trimuntroute men- en ruiterroute leidt je door mooie stukjes van het Westerkwartierse Coulisselandschap. De route start bij het parkeerterrein van Strandheem. Je rijdt een stuk over de Oude Trambaan. Een heerlijk onverhard pad, waar je een prachtige stukje van het Westerkwartierse landschap kunt zien. De naam zegt het al, maar de trambaan is de oude tramlijn van Drachten-Groningen, die in 1915 is aangelegd. Vanaf 1948 werden over dit traject alleen nog maar goederen vervoerd en sinds 1985 is de lijn definitief gesloten.

Details van de route

Lengte 16,7 km
Soort Route Men- en ruiterroute
Plaatsen Marum
Typering Route vlak
Typering landschap bos, coulissen (houtwallen),
Obstakels 2x oversteken rijksweg A7, viaduct en onderdoorgang
Ondergrond onverhard, verhard(menners)  berm(ruiters)
Startplaats Strandheem, parkweg 2 Opende
www.strandheem.nl
Rustplaats op meerdere plekken onderweg
Bijzonderheden In bos Trimunt alleen gebruik maken van ruiterpad, anders kans op bekeuring.
op oude trambaan uitsluitend gebruik maken van ruiterpad, niet van het fietspad. 

Gelukkig behoort het nu tot de mogelijkheden om dit traject met je paard(en) te beleven. Gebruik wel uitsluitend het pad naast het fietspad (dus niet het schelpenpad), zodat ook ruiters/menners in de toekomst dit pad mogen blijven gebruiken. Bij de Postdijk gaat de route noordwaarts over de Ontginningsweg richting Opende. De naam zegt het al. In het verleden vonder er volop ontginningen plaats. Dit omdat het gebied bekend stond als natte ‘wilde’ grond. De kernen zijn vaak gebouwd op zandruggen die van nature aanwezig waren. Opende is hiervan ook een typisch voorbeeld.

Na een klein stukje provinciale weg, gaat de route weer zuidwaarts. Tussen de houtwallen die aan weerszijde aanwezig zijn, heb je soms doorkijkjes naar achteren. Net voor Marum, passeer je de A7 door onder het viaduct door te gaan. Later moet je het viaduct over. Waarna je terecht komt bij Trimunt, het bos. Je kunt hier als ruiter nog gebruik maken van de ruiterpaden. De menners kunnen als zij de weg vervolgen even heerlijk genieten op het zandpad van de Leidijk. Na dit zandpad is de route bijna op zijn einde en kun je lekker uitstappen op weg naar de parkeerplaats van Strandheem.

plattegrond trimuntroute