Nienoordroute

De Nienoordroute leidt je vanaf de HJC Manege zoals de naam al doet vermoeden naar het prachtige landgoed Nienoord. Dit statige landgoed met beukenlanen, vindt zijn oorsprong in de tijd dat er volop turf werd gewonnen uit veengebieden. De familie Ewsum die eigenaar was van de vele ontginningsgebieden bouwde het landgoed Nienoord al in 1558. De familie had veel invloed in dit deel van Groningen en bezat uitgestrekte venen met water en wegen, veerdiensten en alle grond in het dorp Leek. Een familie met aanzien en dat is dan ook goed terug te zien op het landgoed.

Details van de route

Lengte 21,5 km
Soort Route men- en ruiterroute
Plaatsen Tolbert, Leek, Midwolde
Typering Route vlak
Typering landschap coulissen (houtwallen), open, bos
Obstakels oversteken 2x rijksweg A7
Ondergrond onverhard, verhard (menners), berm (ruiters)
Startplaats HJC Manege, hoofdstraat 53, Tolbert
Rustplaats Theehuis Vredewold Midwolde
Bijzonderheden marathonhindernissen op Nienoord

Nienoord en de paardensport zijn nauw met elkaar verbonden. Jaarlijks vind op Nienoord een grote marathon plaats. Je kunt dan ook als je op Nienoord bent, gebruik maken van de marathonhindernissen die er liggen. Een leuke uitdaging voor zowel paard al ruiter/menner. Daarnaast vertaalt de verbondenheid tussen Nienoord en paarden zich ook in het Rijtuigenmuseum wat gelegen is op Nienoord. Hier kun je vele verschillende rijtuigen zien, maar vandaag de dag worden er ook nog steeds oude rijtuigen gerestaureerd. Het rijtuigenmuseum is uniek aangezien het de grootste nationale collectie rijtuigen ter wereld bezit. 

Wanneer je uitgereden bent op het landgoed pak je de weg richting het karakteristieke streekdorp Midwolde. Het theehuis Vredewold wat hier ligt, is zeker een bezoekje waard. Het kan een heerlijke rustplaats zijn onderweg tijdens de rit. Bij het vervolgen van de route noordoostwaarts zie je in de verte het Leekstermeer liggen. Dit meer is al in de prehistorie ontstaan en is nu 335 hectare groot. De route gaat verder noordwaarts en na de oversteek van de A7 gaat de route via het typische coulisselandschap boven de A7 terug richting de HJC Manege van Tolbert

Nienoordroute plattegrond