Middag Humsterlandroute

Te paard door het schitterende Middag-Humsterland. Het landschap is uitgeroepen tot één van de 20 nationale landschappen. Een ongerept boerenlandschap. Terwijl je rijdt kronkelt de weg voor je door het landschap wat zo gevormd is door de zee. Langs de weg liggen schitterende boerderijen, die het gehele plaatje compleet maken.

Details van de route

Lengte 25,2 km
Soort Route men- en ruiterroute
Plaatsen Ezinge, Saaksum, Feerwerd, Oldehove
Typering Route vlak
Obstakels volgen provinciale weg
Typering landschap middag-humsterland
Ondergrond verhard (menners), berm (ruiters)
Startplaats parkeerplaats Allersmaborg, Ezinge
Rustplaats op meerdere plekken onderweg
Bijzonderheden Allersmaborg, Piloersemaborg en de prachtige dorpjes 

Rond het begin van onze jaartelling was dit misschien wel het dichtstbevolkte streek van Nederland. Dat was te danken aan de natuurlijke omstandigheden in het gebied. Er lag een kwelderlandschap dat onder invloed stond van de zee, die bij hoogtij vele kilometers het land in stroomde. Bij het terugstromen bleef een vruchtbare laag slib achter. Deze slib heeft de grond en het gebied rijk gemaakt. De akkerbouw deed het hier goed en grote Groningse herenboerderijen tonen de welvaart.

Het klooster van Aduard heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het Middag-Humsterland. De monniken stichtten grote boerderijen. En begonnen al snel met het graven van afwateringssloten en de aanleg van goede dijken, waardoor het gebied niet langer onder invloed van de zee stond en de akkerbouw een vlucht kon nemen.

De route gaat over eeuwenoude paden. Dezelfde paden waar de monniken over heen liepen om naar de boerderijen of het klooster te gaan. Ieder stukje grond is bewandeld door de monniken. Rijd en geniet van deze eeuwenoude historie, vastgelegd in dit prachtige landschap.