Sipko Sipkens – Estafette interview

Marian Vos gaf het stokje door aan Sipko Sipkens

Beste Marian,

Ik denk dat ik niet zo interessant kan schrijven als jij. Het was een mooi te lezen verhaal.

Wij wonen heel dicht bij Groningen, wat een voordeel is voor onze lease en pension klanten. Het zijn vooral kinderen die met twee gezinnen een paard of pony leasen. Zij kunnen op een gemakkelijke en veilige manier, via de fiets brug, naar ons toe komen.

Leasen raakt steeds meer in trek, wat ook begrijpelijk is. Stop je met paardrijden dan heb je geen zorgen voor de verkoop van je paard. En wanneer je een paard thuis hebt staan, dan moet je zelf voor voer en afzet van mest zorgen. Onze pension klanten hebben hier ook geen zorgen over want dit wordt allemaal geregeld. Ga je op vakantie dan wordt er ook voor jouw paard of pony gezorgd.

Vorige week stond er in de paardenkrant geschreven: “Waar moet onze recreatieruiter een makkelijk te rijden paard of pony vinden?”

Iedere fokker probeert een topper te fokken, wat natuurlijk ook begrijpelijk is. Maar veel paarden hebben hierdoor tegenwoordig een bloedvoering waar een recreatieruiter niet mee overweg kan.

Ik kan zelf de lease paarden bijna niet meer vinden. Hier hebben ook veel maneges last van. De paarden waar iedereen naar zoekt worden hierdoor ook duurder.

Doordat we inmiddels meer dan een jaar bijna tot niet meer op wedstrijd kunnen, is het moeilijk om ruiters te motiveren om te blijven rijden en lessen te volgen.

Wij hebben ook een aantal wedstrijd paarden die nodig op concour moeten. Paarden in de hogere klassen worden ouder en 4 jarige paarden moeten ervaring op doen. Anders zeggen toekomstige kopers dat de paarden met 5 jaar niet meer interessant zijn omdat ze niet hoog genoeg zijn geklasseerd.

WKPK heeft nu een plan ontwikkeld om jonge paarden te selecteren en dan de beste te laten trainen door Emmelie Scholtens. Wij gaan meedoen aan deze voorselectie. Ik verwacht dat we 1 of 2 paarden hebben die dit aankunnen.

Wat een voordeel is, wij hebben een accomodatie in Tolbert waar de beste training mogelijk is. Ik heb diep respect voor Louwe en Gea dat zij dit hebben gerealiseerd. Mede doordat zij goede mensen om zich heen hebben en de WKPK.

Het is nu begin april en het weer is nog steeds niet optimaal voor gras groei. 1 Mei komen er inscharingspaarden en dan verwacht de eigenaar dat er voldoende gras is. We weiden alleen merries en ruinen. Ook doordat de buurman wel hengsten inschaart weren wij hengsten in de wei

We moeten nu werken aan invoering van chipnummers in de datadank. Als alles op regel is valt het denk ik nog wel mee qua werk. Bij komen en gaan van inscharing kost het een beetje moeite. De mestboekhouding kan voor enkele bedrijven wel een probleem gaan worden. Zelf hebben wij de afvoer goed geregeld en ook de drijfmest en kunstmest.

Momenteel hebben we ongeveer 40 hectare grasland in gebruik waar we bij normaal zomers weer genoeg kuil en hooi van kunnen winnen. Daarnaast kunnen er ook nog eens ongeveer 75 paarden en/of pony’s grazen.

We fokken met 4 merries. De veulens blijven en wanneer ze 3 jaar zijn worden ze zadelmak gemaakt. Zo lukt het om ieder jaar een paar goede dressuurpaarden te hebben. Het voordeel is dat we ook een paar zeer goede amazones hebben, o.a. mijn nichtje Stephanie Berends, om deze paarden naar een hogere klasse te brengen.

Ik hoop dat jullie zo een indruk hebben van ons bedrijf.

Ik geef de pen over aan Henrik van der Es. Ik denk dat hij genoeg stof heeft tot het schrijven van een interessant stuk.

Met vriendelijke groet,

Sipko Sipkens
Pension, lease en handelsstal.