Marian Vos – Estafette interview

Lida Veenstra gaf het stokje door aan Marian Vos

Wie ben je en wat heb je voor een bedrijf?
Ik ben Marian Vos en heb een Pensionstal uitsluitend voor harddravers in Zevenhuizen. In samenwerking met trainers en eigenaren komen hier de dravers op rust na een druk koersprogramma of herstellende van een blessure. Even lekker bijkomen van de inspanningen die ze geleverd hebben. Deze paarden koersen door heel Europa dus ook veel reizen hoort daar ook bij. Je ziet deze paarden na een paar maandjes rust helemaal opfrissen. Waarna ze weer naar de trainers gaan om hun carrière vervolgen. Sommigen komen elk jaar even terug.

Hoe zou je willen dat klanten je/je bedrijf omschrijven?
Omdat ik geen onbekende ben in de draversport, geven ze het vertrouwen om de paarden te verzorgen en de beste omstandigheden te creëren, zodat ze weer fris en fruitig aan de bak kunnen.

Door wie of wat ben je het meest geïnspireerd geraakt de afgelopen jaren?
Zoals veel dingen veranderen is binnen de draversport ook van alles gaande. Ik zit al 40jaar in de drafsport (opa en vader gingen mij voor) trainen en rijden in de koers. Op een gegeven moment zat veel tegen en daardoor ontbrak de motivatie om door te gaan, en kwam er een omslag. 20 jaar geleden ben ik gestopt met het trainen van de paarden, maar mijn bedrijf moest wel door. Ik ben toen met pension paarden begonnen. Na een paar jaar begon dat steeds beter te lopen. De herfst en winter is het seizoen dat dan alle 30 boxen vol staan. In deze corona tijd mag in Nederland niet gekoerst worden, hierdoor gaan de trainers naar het buitenland waar wel gekoerst mag worden. Binnen de dravers veld is er niemand die hier wat van begrijpt. Het kost veel geld als alles stilstaat mede doordat de paarden wel getraind moeten worden. De inspiratie komt door het succes van het bedrijf. Samen met mijn man is het keihard werken elke dag, maar is het nog steeds prachtig werk.

Hoe ziet jouw onderneming er over 5 jaar uit?
Hoe het er over 5 jaar voor staat kan ik moeilijk zeggen. Hoop er nog wel te zijn natuurlijk, lichamelijk moet het ook vol te houden zijn.

Vanaf wanneer ben je aangesloten/lid bij het WKPK?
Ik ben +/- 8jaar lid van het WKPK

Welke toegevoegde waarde heeft het WKPK voor jou?
Het is leuk en leerzaam om je horizon te verbreden. Ik kom nu ook in aanraking met andere disciplines van de paardensport. Als ondernemer in deze sector kun je van elkaar leren, welke problemen kom je tegen en hoe ga je daarmee om. Door de corona is het nu niet mogelijk om op excursie te gaan en dat is jammer, want de WKPK organiseerde zeer interessante reizen naar de top bedrijven in Nederland, daar zie ik weer naar uit. De ontwikkelingen in het Westerkwartier gaan mij aan het hart en de WKPK speelt daar en belangrijke rol in. Samen met de politiek zowel gemeentelijk als provinciale is er een belangrijke ontwikkeling aan de gang, en is het voor de paardensector van groot belang dat de ontwikkeling doorzet. De belangstelling vanuit de rest van Nederland is groeiende, en ook mijn bedrijf kan daar de vruchten van plukken. Stilzitten zit er voor mij niet in, je moet meedoen. Het stimuleert en geeft voldoening. Ik hoop dat meer ondernemers zich zullen aansluiten bij de WKPK om vooral samen de kar te gaan trekken. Bij de ontwikkeling van de WKPK en het Westerkwartier. Er is nog veel te doen!

Wil je nog iets kwijt wat niet in deze vragenlijst staat?
Nee.

Aan wie geef je het stokje door en welke vraag heb je eventueel aan diegene?
Hierbij geef ik het stokje door aan Sipko Sipkens te Hoogkerk. Ik ben benieuwd naar zijn succes verhaal.