Ronnie Aalders gaf het stokje door aan Lida Veenstra
Wie ben je en wat heb je voor een bedrijf?
Ik ben Lida Veenstra van Mispelaar en zit al mijn hele leven in de paarden en paardensport. Wij hebben een zorgboerderij voor mensen met afstand tot de samenleving. Zij komen bij ons voor een zinvolle dagbesteding.
Zelf heb ik altijd gereden, eerst bij de pony’s en later ook bij de paarden. In mijn ponytijd ben ik erg fanatiek geweest met wedstrijd rijden. Meerdere keren ben ik met pony’s Z springen geweest. De ponytijd was een mooie tijd. De Levade was het hoogtepunt in het jaar. Daar heb ik een paar keer aan mee mogen doen en heb er mooie herinneringen aan. Nu nog steeds zijn paarden en pony’s belangrijk in ons leven. Onze dochter, zoon en kleindochters zijn ook besmet met het paardenvirus. Wij gaan wekelijks als familie op wedstrijd. In het verenigingsleven van PSV Mazeppa, ben ik fanatiek in het bestuur, ben ik commandant van het viertal, en geef paardrijlessen.
Nadat ik 25 jaar als activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg heb gewerkt, ben ik in 2008 mijn eigen zorgboerderij gestart. Limazorg, LIMA staat voor Leven, Inspiratie, Motivatie en Aandacht. Inmiddels bestaan we 12 jaar en is de zorgboerderij een echt familiebedrijf geworden.
We zijn gestart aan de Houtwal in Marum, maar omdat we wilden uitbreiden, zitten we sinds 2017 op een nieuwe locatie in De Wilp. Op dat moment hebben we beide onze banen opgegeven en zijn volledig in de zorgboerderij gaan werken. Op de nieuwe locatie hebben we veel mogelijkheden om te kunnen groeien. Mijn man Auwert is allround medewerker. De bouwactiviteiten vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Het bouwen doet hij grotendeels eigenhandig. Daarnaast regelt hij ook het vervoer. Sandra, onze dochter is groepsbegeleider en pedagoog. Zij richt zich vooral op zorg en educatie. Kinderen die niet naar school gaan, begeleidt zij op de boerderij op een creatieve en passende wijze, maatwerk voor het kind. Ook richt zij zich op paardencoaching en paardentherapie. Daarnaast werkt ze parttime in het basisonderwijs.
Onze zoon Martijn is groepsbegeleider en bos/natuurbeheerder. Hij werkt op boerderij in de groenvoorziening als begeleider van onze groengroep. Op de zorgboerderij zelf maar ook in tuinen van particulieren, onderhouden ze tuinen. Het onderhouden van de tuinen heeft ook een maatschappelijke functie. Het zijn de tuinen van ouderen, die dit zelf niet meer volledig kunnen. En het reuze gezellig vinden als wij de tuin komen onderhouden, want een praatje en een kopje koffie samen, is voor beide partijen een win win situatie.
Dan ben ik als zorgboerin, groepsbegeleider en gedragsdeskundige de spil van het bedrijf. Het werken met mensen en dieren is mijn passie. Ik vind het fantastisch om te zien hoe onze deelnemers zelfvertrouwen krijgen, doordat ze een verzorgende taak voor de dieren hebben. Elke dag weer, kan ik hier enorm van genieten.
Hoe zou je willen dat klanten je/je bedrijf omschrijven?
Als een Inspirerende boerderij, waar aandacht voor mens en dier centraal staat. Waar iedereen mag zijn wie hij of zij is.
Op zorgboerderij Limazorg staat leven centraal. Het verzorgen van de dieren, het verwelkomen van nieuw leven, door het krijgen van een veulen of een nestje jonge konijntjes. Maar ook het zaaien en oogsten van de groenten en bloemen in onze groentetuin en kas. Het omgaan met elkaar, het samen leven. Het leven zoals het is, ieder met zijn of haar beperking, bekijken van de positieve kant en altijd zoeken naar een oplossing. Kijken naar wat wel kan. En daar naar handelen. Dat proberen we de deelnemers en hun ouders mee te geven.
De inspiratie voor onze dagactiviteiten, halen we uit de natuur, de omgeving van de zorgboerderij. Het verzorgen van de dieren is onze hoofdactiviteit. De seizoenen, de natuur, de omgeving inspireren ons tot nieuwe activiteiten. Zo gaan we in de zomer lekker zwemmen, in de herfst paddenstoelen zoeken, in de winter sneeuwpoppen maken, schaatsen etc. De activiteiten passen we aan, aan wat de deelnemers kunnen en we dagen ze uit om ook eens uit hun comfortzone te stappen. Uiteraard altijd kijkend naar wat de deelnemers voor doelen hebben en wat past bij wat ze kunnen. Zo organiseerden we tijdens de zomerspelen zelf een skippybalestaffette, en in de winter een sneeuwbalwerptoernooi. Gewoon knus met de deelnemers op de boerderij. Zo is het werken op de schaapskooi in het bos in Bakkeveen een activiteit waar we heel trost op zijn. We mogen de schaapsherder helpen met het netjes houden van het bos. Een heerlijke werkplek, midden in de natuur. Precies waar we voor staan als zorgboerderij, nuttig bezig zijn, deelnemen aan de maatschappij en in de natuur.
Motivatie, de deelnemers die bij onze zorgboerderij komen voor dagbesteding, zijn mensen die in de burgermaatschappij geen baan kunnen vinden, omdat ze begeleiding nodig hebben om te kunnen functioneren. Maar wel graag willen meedoen in deze maatschappij en zich graag nuttig en gewaardeerd willen voelen. Juist deze deelnemers hebben het moeilijk en zwaar en missen vaak de daadkracht om gemotiveerd aan het “werk” te gaan. Wij noemen de dagbesteding voor deze groep deelnemers juist wel werk, omdat ze zich juist daardoor gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn. Waardering is dan ook van groot belang. Door afwisselende activiteiten aan te bieden en ze een eigen verzorgende taak te geven, geeft ze het gevoel van verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid maakt dat ze zicht nuttig voelen en daardoor gemotiveerd blijven. Ook wanneer het even tegen zit, wanneer ze in een negatieve spiraal zitten is juist dit hetgeen waardoor ze toch weer op het goede pad gezet kunnen worden, en om toch naar de zorgboerderij te komen.
En door al deze dingen te doen met aandacht, met echte aandacht, voor iedereen de juiste aandacht op het juiste moment, door een schouderklopje, een knipoog, een bemoedigend gesprek, een luisterend oor, de ronde tafelgesprekken, een gesprek met ouders, een compliment, blijk van waardering, dat kan zitten in de kleinste dingen, door de aandacht te geven die iedereen verdiend, passend bij de deelnemer, op maat, dat is waar wij voor staan, de combinatie van leven, inspiratie, motivatie en aandacht. Het geven van zorg aan deelnemers op onze zorgboerderij is maatwerk.
Door wie of wat ben je het meest geïnspireerd geraakt de afgelopen jaren?
Het begeleiden van mensen inspireert mij enorm. De groei die mensen doormaken door het werken met dieren en vooral paarden, het spiegelen wat deze dieren zo goed kunnen, is elke keer weer bijzonder. Daarnaast geniet ik van onze kleinkinderen, wij zijn inmiddels de trotse opa en oma van vijf kleindochters.
Ik houd erg van de muziek van André Rieu. Samen met Auwert hebben we meerdere concerten bezocht, de sfeer tijdens een optreden vind ik geweldig. Thuis luister ik graag naar deze muziek. Daarnaast maak ik graag buitenritten in het bos op mijn paard en geniet ik van de schoonheid van de natuur in de vroege ochtend. De stilte en de rust van de omgeving, samen met mijn paard zijn momenten waar ik ultiem van geniet.
Hoe ziet jouw onderneming er over 5 jaar uit?
Onze toekomstdroom is dat we als zorgboerderij een zelfvoorzienende, groene, vriendelijke zorgboerderij zijn, waar we in onze kantine, de keuken kunnen laten draaien op onze eigen stroom, bijvoorbeeld opgewekt door een eigen windmolentje.
Waar we de soep kunnen maken van onze eigen geteelde groenten,
Maar ook het maken van lekkere taarten en koekjes in onze nieuwe kantine, die we kunnen verkopen aan de mensen die gezellig een kopje thee komen drinken in ons theehuisje (die uiteraard nog gemaakt moet worden) is iets waar we graag naar toe willen werken.
We zouden heel graag één of twee middagen in de week onze zorgboerderij willen openstellen voor ouders, opa’s en oma’s en met hun (klein)kinderen. Zodat zij in onze (nog te realiseren) kinderboerderij kunnen genieten van de dieren en het lekkers wat we in de keuken hebben gemaakt, koek, taart, koffie, thee, ijs.
Een lekke fiets band, kunnen we dan repareren in onze toekomstige fietsenreparatiewerkplaats. Het samenbrengen van de omgeving op onze boerderij en in het dorp, deelnemers en dorpsgenoten, dieren, dat is onze toekomstdroom. Dat is wat we nu al doen, maar dan uitgebreider, zodat we echt een onderdeel van de maatschappij worden.
Vanaf wanneer ben je aangesloten/lid bij het WKPK?
Weet ik niet precies
Welke toegevoegde waarde heeft het WKPK voor jou?
De toegevoegde waarde voor mij is, om samen met collega’s uit het bedrijfsleven te sparren over allerlei onderwerpen. Onze gezamenlijke passie voor paarden blijft altijd een prachtige manier om het gesprek met de ander aan te gaan.
Wil je nog iets kwijt wat niet in deze vragenlijst staat?
Wij vinden het hartstikke leuk om ons op deze manier te kunnen voorstellen aan (de paarden)mensen in het Westerkwartier. Als de corona het toe laat dan zijn jullie als groep welkom op onze boerderij om deze manier van zorg met paarden kennis te maken.
Aan wie geef je het stokje door en welke vraag heb je eventueel aan diegene?
Mijn stokje geef ik door aan Marian Vos, draf en rensport pensionstal.