Estafette interview Marcel Ritsma

Marcel Ritsma luchtfoto

Wie ben je en wat heb je voor een bedrijf?

Mijn naam is Marcel Ritsma. Samen met mijn vrouw Gerlinde en twee kinderen Robian en Marelie run ik een paardenbedrijf in Wijnjewoude. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Kornhorn. Ja, mijn roots liggen in het Westerkwartier! Mijn ouders hadden een kledingbedrijf en niets met paarden. Na veel ‘zeuren’ kreeg ik rond mijn 12 de een pony. Na enkele jaren kwam er een paard. Tijdens mijn studie was ik al bezig een paardenbedrijf op te zetten. Dit resulteerde 23-jaar geleden in de start van Ritsma Show Horse. Toen nog bij mijn ouderlijk huis met 3 boxen in de achtertuin. Na ook enkele jaren in Marum te zijn gevestigd zit RSH sinds 2007 in Wijnjewoude. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een hengstenhouderij, trainingsstal en fokkerij met 33 individuele boxen een groepsstal, inpandige stapmolen en longeercirkel, trainingsweide en grote buitenbak. Zoals de naam al doet vermoeden is RSH gespecialiseerd in het trainen en fokken van show paarden. Het betreft hier vooral het KWPN-tuigpaard.

Hoe zou je willen dat klanten je bedrijf omschrijven?
Sinds de start van RSH is het streven om innovatief te zijn en top kwaliteit te leveren. Zo importeren we ‘vrij bloed’ voor onze eigen fokkerij en hengstenaanbod. Daarnaast ligt de nadruk op perfectie. Zowel in de huisvesting, training als presentatie op keuringen en concoursen. Momenteel zijn we bezig een grotere ontvangstruimte te bouwen want het is hier de zoete inval. Onze klanten komen regelmatig langs voor een kop koffie. Natuurlijk wordt er dan volop gediscussieerd over de sport en fokkerij. Het zou leuk zijn als de klanten bovenstaande herkennen en RSH omschrijven als een vooruitstrevend bedrijf waar het paard centraal staat en de klant zich optimaal thuis voelt.

Door wie of wat ben je het meest geïnspireerd geraakt de afgelopen jaren?
De World Championship Horse Show in Louisville Kentucky, USA, is op paardengebied een zeer grote inspiratiebron. Ik heb dit jaarlijks terugkerend evenement diverse keren mogen bezoeken. Je ziet daar fenomenaal goede trainers, een top show en alles is tot in de perfectie geregeld. Als mens haal ik veel inspiratie uit mijn gezin. Het zien opgroeien van mijn zoon en dochter geeft me zeer veel energie.

Hoe ziet je onderneming er over 5 jaar uit?
De toekomst voorspellen is nooit eenvoudig en momenteel is het helemaal lastig. Ik ben tevreden met hoe RSH er nu uitziet maar ik signaleer ontwikkelingen die een negatieve impact kunnen hebben op de paardenbranche in het algemeen en dus ook op RSH. Ten eerste loopt het aantal fokkers sterk terug. Bij de tuigpaarden valt dit extra op omdat het altijd al een kleinere groep betrof. Fokkers zijn het kloppend hart van de paardensector dus onmisbaar. Daarnaast zie ik een trend dat de publieke opinie verandert met betrekking tot sport met dieren. Hoe verder mensen verwijderd raken van het agrarische leven hoe minder begrip er zal zijn voor paardensport. Wij hebben een prachtige (tuig)paardensport en moeten dit naar buiten toe zichtbaar maken. Educatie, promotie en ontwikkeling zijn hierin zeer belangrijk. Daarin kan WKPK veel betekenen.

Vanaf wanneer ben je aangesloten bij WKPK?
Zoals ik al aangaf ben ik begonnen met mijn bedrijf in het Westerkwartier maar sinds 2007 is RSH gevestigd in Friesland. Om die reden ben ik ook nog geen lid. Mocht dit wel mogelijk zijn dan treed ik graag toe tot het WKPK!

Welke toegevoegde waarde denk je dat het WKPK voor jou kan hebben?
Het WKPK heeft als doel de paardensector in Noord-Nederland te versterken. Dit is goed voor alle hippische ondernemers en dus ook voor RSH.

Ik geef het stokje door aan:
Het is fantastisch om te zien dat er jonge mensen zijn die beroepsmatig actief worden in de paardensector. Een mooi voorbeeld hiervan is Mart Helmus. Samen met zijn vader start hij Paardenopfokbedrijf Helmus in Oldekerk. Ik geef het stokje daarom graag door aan Mart en ben zeer benieuwd naar zijn antwoorden!