B.F. Hoeksema Grootegast – Estafette interview

Egbert en Trudy gaven het stokje door aan dhr. B.F. Hoeksema

Wie ben je en wat heb je voor een bedrijf?

Ik ben dhr. B.F. Hoeksema en fok al jaren paarden in Grootegast. Rond 1980 is dit begonnen als hobby. Ik had een baan als kraanmachinist en niet de beschikking over veel grond. In die tijd bracht ik de merrie naar Brouwer in Marum. Toen de kunstmatige inseminatie tot onze beschikking kwam, kreeg je meer keuze in de paardenfokkerij. Vanaf 2004 kwamen we in Grootegast wonen, een mooie boerderij met voldoende grond bij huis. Hierdoor hebben we de afgelopen 20 jaar meer paarden kunnen fokken. Momenteel hebben we minder dan 10 paarden en zorgen we zoveel mogelijk bij te blijven en een zo compleet mogelijk paard te fokken. Wat tegenwoordig als ‘compleet’ wordt gezien is anders dan twintig jaar geleden.

Hoe zou je willen dat klanten je bedrijf omschrijven?
We willen dat mensen zich welkom voelen, waarbij we eerlijke handel erg belangrijk vinden. Als mensen het erf verlaten dat ze dat met een goed gevoel doen. Wanneer een veulen verkocht wordt, gaan we vaak nog eens langs. Het is dan prachtig om te zien hoe zo’n paard zich verder ontwikkeld. Dat proberen we te blijven volgen.

Door wie of wat ben je het meest geïnspireerd geraakt de afgelopen jaren?
Er zijn zoveel mensen die interessante verhalen kunnen vertellen over paarden. Voor mij is dat niet één ding of persoon. Ik lees er graag over en ik haal eruit wat mij aanspreekt. Je moet hierin je eigen keuzes maken.

Hoe ziet jullie onderneming er over 5 jaar uit?
Er is niet een plan en opvolging is er ook niet. We gaan door zolang het lukt, het plezier is er na al die jaren nog steeds!

Vanaf wanneer ben je aangesloten bij het WKPK
Vanaf het begin

Welke toegevoegde waarde heeft het WKPK voor jou?
De excursies die we deden, daar beleefden we altijd veel plezier aan. Een hele dag met elkaar op pad, de locaties die we bezochten. Dit gaf enorm veel inspiratie!

We geven het stokje door aan:
Ties Mellema in Zevenhuizen