De Oude Trambaan

De route over de Oude Trambaan, brengt je in een uurtje/ anderhalf uur over zandpaden, door het bos en door mooie stukjes van het Westerkwartierse Coulisselandschap. De route start bij het parkeerterrein van Strandheem. Je rijdt richting Marum over de Oude Trambaan. Een heerlijk onverhard pad, dat je prachtige stukjes van het Westerkwartiese landschap laat zien. 

Details van de route

Lengte 11,7 km
Soort Route Ruiterroute
Plaatsen Marum
Typering Route vlak
Typering landschap bos, coulissen (houtwallen),
Obstakels 2x oversteken rijksweg A7, viaduct en onderdoorgang
Dwarsbalken op oude trambaan
Ondergrond onverhard, berm (ruiters)
Startplaats Strandheem, Parkweg 2 Opende
www.strandheem.nl
Rustplaats Op meerdere plekken onderweg
Bijzonderheden In bos Trimunt alleen gebruik maken van ruiterpad, anders kans op bekeuring.
Op oude trambaan uitsluitend gebruik maken van ruiterpad, niet van het fietspad.

De naam zegt het al, maar de trambaan is de oude tramlijn van Drachten-Groningen, die in 1915 is aangelegd. Vanaf 1948 werden over dit traject alleen nog maar goederen vervoerd en sinds 1985 is de lijn definitief gesloten. Maar gelukkig behoort het nu tot de mogelijkheden om deze oude route vanaf de rug van je paard te beleven. Gebruik wel uitsluitend het pad naast het fietspad (dus niet het schelpenpad), zodat ook ruiters in de toekomst dit pad mogen blijven gebruiken.

Vanaf Trimunt ondervind je enige uitdagingen door af en toe over dwarsbalk te moeten springen/stappen (20-30cm). Soms is uitwijken via een poortje op fietspad mogelijk, soms niet. De A7 passeer je door er rustig onderdoor te rijden, waarna je de weg vervolgt tot aan Marum. Hier kom je in een iets drukker stuk, met meer verkeer. Maar na de A7 weer overgestoken te zijn, ditmaal een viaduct, kom je weer aan in het rustige Trimunt. Waar je heerlijk een stukje door het bos kunt rijden. Doe dit wel over de ruiterpaden, want de boswachter is streng. Via het zandpad van de Leidijk vervolg je de route weer naar de startplek, de grote parkeerplaats van Strandheem.

Plattegrond de oude trambaan route