Terug naar het overzicht

Attent zijn op paardenziekten is van groot belang

zaterdag 13 maart 2010 00:00

Dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht sprak op uitnodiging van de stichting over paardenziekten.

Zo\’n 150 paardenliefhebbers uit het Westerkwartier waren op de uitnodiging van de Stichting WesterkwartierPaardenkwartier in gegaan om een avond bij te wonen in de Postwagen in Tolbert over verschillende paardenziekten die nu nog niet in Nederland aanwezig zijn, maar waarvan het slechts een kwestie van tijd is dat ze ook zullen opduiken. En dan? Die bezorgdheid om hun paarden kon Dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht niet wegnemen. De meeste van deze ziekten zijn voor een paard dodelijk, maar door niet de kop in het zand te steken kan wel voorkomen worden dat een uitbraak sluipend om zich heen kan grijpen en daardoor meer slachtoffers eist dan nodig is.

Marianne Sloet is een gerenommeerd deskundige op het gebied van paardenziekten en bleek uitermate bekwaam om deze moeilijke materie begrijpbaar voor het voetlicht te brengen. Het was geen blije boodschap die ze bracht, maar wel een nuttige. Sloet ging in op de Afrikaanse Paardenpest, Infectueuze Anemie en het West Nijl virus. Alle drie de ziekten hebben een hoog sterfte cijfer onder paarden en het West Nijl Virus is ook gevaarlijk voor de mens. Alleen voor het West Nijl Virus is een vaccin, waardoor preventief gevaccineerd kan worden. Voor de Afrikaanse Paardenpest geldt op dit moment het beleid dat als het wordt aangetroffen er tot ruiming moet worden overgegaan.
In haar verhaal beschreef Sloet vooral hoe deze ziekten te herkennen en wat te doen om zaken te voorkomen en om vooral er alert op te zijn, zodat direct maatregelen genomen kunnen worden als er wel een uitbraak volgt. Ook vertelde ze over het overheidsbeleid tot nu toe. Bij Infectueuze Anemie is bijvoorbeeld euthanasie niet voor geschreven, maar hierdoor kan één besmet paard de totale export van paarden en de internationale sport vanuit Nederland eigenlijk tot stilstand brengen. Ook op dit gebied wordt hard gewerkt om Nederland beter voor te bereiden op een uitbraak.
In bijna alle gevallen zijn insecten verantwoordelijk voor het overbrengen van de ziekten. In sommige gevallen kan het helpen om stallen af te schermen met fijn anti-insecten doek of heel fijne vitrage en ook kunnen paarden in de wei worden beschermd met speciale anti-insecten dekens. Het leverde veel vragen op, maar beter gewapend tegen de ziekten met de verkregen kennis gingen de aanwezigen naar huis. Sloet sloot haar presentatie af met de beeldspraak van een struisvogel. Als het je overkomt, steek je kop niet in het zand, maar stap er op af en neem de maatregelen die nodig zijn om de ziekte in te dammen en grootschalige uitbraken te voorkomen.

\"\"

Hoofdsponsors

Cazemier Grondverzet

HJC Manege

Otter Diercompleet