Terug naar het overzicht

Dreigen massale paardenruimingen in het Westerkwartier?

vrijdag 26 februari 2010 00:00

De Stichting WesterkwartierPaardenkwartier organiseert op maandag 8 maart om 20.00 uur in De Postwagen in Tolbert een informatieavond onder de titel: \'Weet u al wat er op onze paarden afkomt?\'

De laatste jaren zijn we in Nederland geconfronteerd met een aantal besmettelijke ziekten voor mens en dier die vanuit andere streken of werelddelen ook in Nederland vaste voet aan de grond kregen. De mens werd geconfronteerd met de Mexicaanse griep en zeer recent waren er de ruimingen van geiten met de Q koorts. Wat zijn de bedreigingen die onze paarden kunnen treffen? Bestaat het risico dat we straks de vreselijke beelden zien van dieren die met grijparmen in vrachtwagens worden geladen, maar dan met geruimde paarden in de hoofdrol? Op deze informatieavond die gratis toegankelijk is zal een deskundige vertellen over wat de bedreigingen zijn en hoe we ons kunnen voorbereiden op een mogelijke uitbraak.

Blaasjesziekte, Afrikaanse Paardenpest, Infectueuze Anemie, Piroplasmose, het West Nijl Virus, CEM en Equine Herpesvirus. Het zijn namen die de meeste paardenhouders in Nederland niks of weinig zullen zeggen. Toch zijn het besmettelijke ziekten die langzaam oprukken naar ons land. Door de klimaatsveranderingen waardoor insecten die voorheen niet in Nederland voorkwamen nu hier ook gedijen en het internationale karakter van de paardensport en – handel brengt niet alleen paarden van en naar Nederland, maar ook een virus rijdt graag mee.
“In het Westerkwartier zijn we de drukst bepaarde regio van Nederland. Nergens tref je zoveel paarden per vierkante kilometer als juist hier. Paardenziekten in het algemeen en besmettelijke paardenziekten in het bijzonder vormen een bedreiging. Hoe gevaarlijk het is? Het zijn vragen, waar ik en met mij vele paardenhouders en paardenliefhebbers geen antwoord op hebben”, vertelt Gerard Arkema, voorzitter van WesterkwartierPaardenkwartier. “Kan bijvoorbeeld in het allerdonkerste geval de regering besluiten tot ruimingen van paarden? We hebben mevrouw Sloet van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gevraagd om over besmettelijke paardenziekten die op ons af komen een informatieavond te geven. Op de avond komen de ziekten aan de orde en wat voor risico\’s ze meebrengen, hoe ziekten te kunnen voorkomen en hoe te handelen als onverhoopt toch een ziekte uitbreekt. Deze avond is gratis toegankelijk. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen die paarden heeft hierbij aanwezig is.” Voor meer informatie over de stichting Westerkwartier Paardenkwartier en de activiteiten van de stichting kan altijd worden gekeken op de website www.westerkwartierpaardenkwartier.nl.

Hoofdsponsors

Cazemier Grondverzet

HJC Manege

Otter Diercompleet