Terug naar het overzicht

Paardensector in het Westerkwartier slaat de handen ineen

maandag 8 februari 2010 00:00

Op het gebied van hippische sporten gebeurt er erg veel in het Westerkwartier. Het is niet voor niets de regio met de hoogste paard dichtheid van Nederland. Paardensport in al zijn facetten leeft in de streek tussen Groningen en Drachten met prachtige concoursen, veel ruiters en fokkers, maar ook veel bedrijven die op wat voor gebied dan ook actief zijn in deze sector. Binnen de sector was de behoefte om te kijken wat individuele bedrijven voor elkaar konden betekenen, om met elkaar sterker te staan. In 2009 is daarvoor de stichting Westerkwartier Paardenkwartier opgericht met steun van de provincie Groningen en de Rabobank.

Voorzitter van de stichting is Gerard Arkema. “We hebben in het Westerkwartier prachtige wedstrijden zoals Indoor Tolbert, het CH in Marum, het prachtige tuigpaardenconcours in Grootegast, maar ook draverijen in Aduard en de koetsen en het mennen op en rondom Nienoord in Leek. Allemaal topevenementen”, aldus Arkema. “Dat zijn gebeurtenissen die in het oog springen, maar daarnaast gebeurt er zoveel meer. We hebben hier geweldige maneges waar heel veel mensen van jong tot oud met ontzettend veel plezier en goed onderwezen leren paardrijden. We hebben hier een aantal noordelijke topstallen die paarden in de dressuur, springsport of drafsport uitbrengen. De fokkerij staat in het Westerkwartier op hoog niveau. Kortom het is een bruisend gebeuren waarbij zowel vanuit de overheid als vanuit de sector zelf het idee kwam hier willen we, nee, hier moeten we meer mee doen.”

Met ondersteuning is er een stichting opgericht met een bestuur van mensen wiens hippische bedrijf in de regio is gevestigd. “De eerste doelstelling was om met elkaar in contact te komen en te kijken wat je van elkaar kunt leren en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Daarvoor hebben we nu een aantal keer een ondernemerscafé georganiseerd dat druk bezocht is. We hebben inmiddels verschillende sprekers gehad, maar ook een rondleiding op de Elomahoeve in Opende. Het zijn heel nuttige bijeenkomsten gebleken, waar je al snel zag dat de contacten werden gelegd en opgepakt.”

Een ander punt dat aan de orde is gesteld is het hippisch toerisme. “Het Westerkwartier ligt prachtig op een draaipunt. Er zijn uitgebreide ruiter- en menroute\’s in Drenthe, Friesland en het Lauwersmeer gebied. Wij zijn bezig om de verbinding tussen deze gebieden te gaan vormen. Voor de toekomst wordt ook nog gekeken naar de vestiging van een opleidingscentrum voor de hippische sector in deze regio.”

Een belangrijke rol in dit geheel moet de website: www.westerkwartierpaardenkwartier.nl gaan spelen. “De site moet het platform zijn waarop mensen terecht kunnen voor informatie en nieuws. Bedrijven kunnen zich er op presenteren of een link plaatsen. Er is een agenda met alle belangrijke evenementen en we gaan regelmatig een interview plaatsen. Het moet de digitale plek worden waar de ontdekkingstocht in hippisch Westerkwartier gaat beginnen. Nu al kunnen bedrijven in de regio zich aanmelden via de site en we hopen dat iedere hippische ondernemer in de streek dat doet”, besluit Gerard Arkema.

 

Hoofdsponsors

Cazemier Grondverzet

HJC Manege

Otter Diercompleet